Hoe beschermt u zichzelf tegen online fraude

Gratis stockfoto met amerikaanse dollars, bandieten, bankbiljetten

Hoewel het begrip cyberveiligheid als concept zo oud is als de mensheid zelf, heeft de opkomst van het internet de overdracht van informatie en systemen sneller en wijder verbreid gemaakt dan ooit tevoren. Het internet heeft op een aantal manieren een revolutie teweeggebracht in het bedrijfsleven, maar een van de belangrijkste daarvan is de proliferatie van computersystemen en -programma's.

Het Internet heeft een nieuw soort zakenman voortgebracht, die niet bang is om problemen frontaal aan te pakken in plaats van te wachten tot iemand anders het initiatief neemt. Deze zakenmensen hebben het voordeel van technologie die hen in staat stelt gemakkelijk te communiceren met klanten, leveranciers en andere partnerentiteiten overal ter wereld. Zij kunnen zaken doen in real time; elk moment dat zij online zijn, kunnen zij hun klanten in volledige real time te woord staan.

Maar het is niet alleen de ondernemer die hiervan profiteert. Ook consumenten profiteren van real time transacties. Online winkeliers kunnen vraag naar producten krijgen en boodschappen bestellen zonder te wachten tot de creditcard is leeggelopen. Die verzendtijd werd meer dan eens om zeep geholpen en de consument was de dupe. Dankzij de moderne technologie is daar een eind aan gekomen. Je kunt je bestelling nu binnen een paar uur thuis laten bezorgen.

Shoppers gebruiken het internet om met creditcards producten te kopen. Dit is een regelmatig voorkomend verschijnsel bij online veilingen. De koper en verkoper beginnen de transactie zonder te weten dat het internet is omzeild.

Dit geldt vooral voor onlineaankopen waar veiligheid van het grootste belang is. Als de verkoper niet wil dat de koper het product krijgt, kan hij of zij gewoon de verkoop weigeren en de einddatum vaststellen. De koper weet dan dat de verkoper niet van plan is het product naar hem te verzenden. Zo kan de verkoper anoniem blijven en toch van zijn product profiteren.

Internetveiligheid moet een prioriteit zijn voor alle ondernemingen. Niemand kan de veiligheid van intellectuele eigendom garanderen, ook niet van informatie die via het internet wordt verzonden. Er is geen manier om te weten wie er achter de anonieme proxyserver zit en de koper kan evenmin zeker zijn van zijn deal. Inbreuken op de veiligheid van het internet kunnen dus alleen worden voorkomen als u zelf maatregelen neemt.

In deze tijd waarin financiële transacties heel goed mogelijk zijn via het web, neemt het risico op online fraude toe. Vergeet niet dat elke dag echte identiteiten worden gestolen door hackers die de informatie gebruiken om mensen op te lichten via hun nepwebsites. Laten we dus beginnen met een paar dingen te leren over hoe u zich voorgoed kunt beschermen tegen online fraude.

Kijk uit voor sites met zeer negatieve feedback.

Het is gemakkelijk om een soort negatieve beoordeling over een site te genereren door de online beoordelingen te controleren. Als er veel slechte dingen over een site gezegd zijn, is dat zeker een rode vlag en moet je die zo veel mogelijk vermijden.

Download geen freeware of shareware van een onbekende bron.

Wat is freeware of shareware? Freeware is software ontwikkeld door individuen of enthousiastelingen. Vaak is deze software gratis te gebruiken, maar de programmeurs maken er een heleboel extra diensten en hulpprogramma's van. Dergelijke dingen zijn slechts voor een beperkte tijd gratis, en daarna worden ze erg duur en/of worden ze gedeeld met andere mensen.

Het installeren van gedeelde gehoste diensten en programma's op uw computer kan uw computer blootstellen aan vele veiligheidsrisico's. Heel vaak kan dit beginnen met het installeren van iets met de naam "Web Server". Dit is gewoon een Windows programma – u kunt het eenvoudig installeren via uw Windows Update. Als het eenmaal geïnstalleerd is, kun je het net als ieder ander programma gebruiken. Om er zeker van te zijn dat u niet geïnfecteerd bent, bezoekt u een site die als veilig wordt beschouwd. Virusdefinities en andere software-updates worden dan bijgewerkt, en uw CPU wordt ook gepatcht met de laatste updates.

Als u bijvoorbeeld alternatieve software gebruikt, dan kan het zijn dat deze wordt geleverd met speciale "shareware" of "freeware" die is ontwikkeld voor gebruik door zoveel mogelijk mensen. Deze kan adware, spyware, wormen, trojans en andere gevaarlijke software bevatten. Als u deze software downloadt en gebruikt, zorg er dan voor dat u de bron kent – en dat u de End User License Agreement (EULA) leest.

Wees u bewust van uw IP-adres.

Het IP-adres is een unieke identificatie van de computer die u gebruikt. Gebruik een programma zoals IP2Location om uw IP te bepalen. Handig is ook software genaamd "Hotspot Shield" die kan blokkeren dat slecht verkeer uw computer bereikt.

Een paar laatste tips…

Als u om welke reden dan ook online bent, zorg er dan voor dat uw computer beschermd is door een firewall.

Wees anti-virale software – vul uw zoekopdracht op het web in met het woord "malware" erachter en kijk welke resultaten we krijgen.

Wees voorzichtig daarbuiten…